Vertrouwen in jezelf



Je zelfvertrouwen laat zien hoe je jezelf ziet. Hoe je over jezelf denkt. Eigenlijk is het de waarde, die jij jezelf toekent.


Misschien is het goed om jezelf nu een cijfer te geven. Op een schaal van nul tot tien laat je zien hoe tevreden je met jezelf bent.


Heb je een hoge score, dan kan dat betekenen dat jij je leven goed hebt ingericht, maar het kan ook laten zien hoe weinig oog je voor de werkelijkheid hebt.


Verder lezen kan daar duidelijkheid over verschaffen.


Eigenwaarde


Meestal bepaal je een waarde door te vergelijken.

Bij eigenwaarde is dat niet aan de orde. Het enige dat dan telt,

is hoe tevreden jij met jezelf bent.

Hoe anderen dat zien is daarvoor niet van belang.


Je doet niet aan carrièreplanning en je bent content met je werk. Je vrienden zijn drukdoende om een nog 'betere' job te scoren.


Simpel gesteld: zij zijn ontevreden en willen meer.

Is meer ooit genoeg?


En nog belangrijker, misschien moet een baan iets over hen vertellen. Geeft deze hen status. Als dat werkelijk zo is, dan beschikken zij over een lage zelfwaarde. Een waarde, die door anderen bepaald wordt. Dat zou je niet moeten willen. Dat is slecht voor je zelfvertrouwen.

Renate Rubinstein:
"Zelfvertrouwen is voor gelukkige mensen. Ongelukkigen moeten maar ambitieus worden, er zit niets anders op."


Erbij horen


De meeste mensen maken graag deel uit van een groep.

Mensen plakken bij voorkeur een etiket op een ander, zodat duidelijk is wie die ander is. Maar is dat wel zo?


Er is niets mis om bij een groep te horen. Maar er is iets goed fout, als de groep gaat bepalen hoe jij je moet gedragen en vooral hoe je moet denken.


Wanneer je erg onzeker bent, kan een groep je een schijnzekerheid geven. Die betaal je echter wel met je vrijheid van denken en handelen. Je eigenwaarde daalt en daalt.


Je gedraagt je zoals de woorden die je uitspreekt. Je bent authentiek aan het worden. Dat schept duidelijkheid voor jou en je omgeving. Je grenzen zijn nu duidelijk en worden gerespecteerd.


Bekwaamheid


Zelf je problemen kunnen oplossen, zelfstandig kunnen functioneren en authentiek kunnen denken laten zien hoe bekwaam jij met je leven omgaat. Samen vormen zij de basis voor het vertrouwen in jezelf. Zij verschaffen je vrijheid van denken en handelen.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: